Τα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια της Ξάνθης με τις ακανόνιστες διαδρομές δένουν απόλυτα με τις παραδοσιακές κατοικίες, τις βυζαντινού ρυθμού εκκλησίας και την κληρονομιά των Οθωμανών. Σήμερα η παλιά πόλη είναι ένα πραγματικό στολίδι με εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και καταπληκτικά καταστήματα για πρωτότυπες αγορές. Η βόλτα είναι ξεκούραστη και ενδιαφέρουσα, καθώς σε κάθε πλατεία, σε κάθε γωνία περιμένει τον επισκέπτη και μία μικρή ή μεγαλύτερη έκπληξη. Ξεχωριστό αξιοθέατο αποτελεί ο οικισμός Σαμακώβ, που χωρίζεται από την Ξάνθη από τον ποταμό Κόσυνθο.

Ξάνθη: Δάσος Χαϊντούς…
Καλύπτει μέρος της οροσειράς της Ροδόπης και το σήμα κατατεθέν του είναι οι θεόρατες αιωνόβιες οξιές ύψους άνω των 30 μέτρων. Πεύκα, ελάτη, ερυθρελάτη και κίτρινο κρίνο συμπληρώνουν το χωρίς υπερβολή παραμυθένιο σκηνικό. Το δάσος Χαϊντούς έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης» όχι μόνο για τη χλωρίδα του, αλλά και για την πανίδα του. Αρκούδες, ζαρκάδια, λύκοι, αγριογούρουνα, αλεπούδες, το κουνάβια κα απολαμβάνουν την απομόνωση που τους προσφέρει η ακριτική αυτή γωνιά της χώρας μας.

Ξάνθη: Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη…
Βρίσκεται στα 1300 μέτρα υψόμετρο και ο… πρωταθλητής των Βαλκανίων. Μόλις φθάσετε στο ομώνυμο χωριό ζητήστε από τους ντόπιους να σας υποδείξουν το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη του Τραχωνίου ή Λειβαδίτη. Τα νερά πέφτουν από ύψος 60 περίπου μέτρων κάνοντας έναν χαρακτηριστικό θόρυβο που κάνει ακόμη και τους πιο ψύχραιμους να νιώσουν δέος για τη δύναμη του νερού και της φύσης. Το τοπίο τον χειμώνα αλλάζει δραματικά. Εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που κυριαρχούν στην περιοχή ο καταρράκτης παγώνει και τα νερά του μετατρέπονται σε κρύσταλλα!

Ξάνθη: Δασικό χωριό Ερύμανθου…
Πρόκειται για οικισμό αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με ορμητήριο το δασικό χωριό Ερύμανθου ο επισκέπτης μπορεί να δει την κορυφή του Γυφτόκαστρου, την τοξοτή γέφυρα του Λεωνίδα, το Κάστρο της Καλύβας, να παρατηρήσει την πορεία του Νέστου και να επισκεφθεί τα Πομακοχώρια του νομού Ξάνθης.

Ξάνθη: Παραδοσιακό παζάρι…
Ένα κλασικό παζάρι της ανατολής στην καρδιά της βόρειας Ελλάδας. Η ιστορία του παζαριού της Ξάνθης ξεπερνά τα 500 χρόνια. Ξεκίνησε για την αγορά, πώληση και ανταλλαγή ζώων και οπωροκηπευτικών και εξελίχθηκε σε μία πολύχρωμη αγορά. Στο παζάρι μπορεί κανείς να βρει ότι τραβά η ψυχή του, κυρίως όμως να διασκεδάσει ερχόμενος σε επαφή με συνήθειες που τείνουν να εξορίσουν από τη σύγχρονη καθημερινότητα τα εμπορικά κέντρα.

Ξάνθη: «Κυνήγι» τρούφας…
Στην Ξάνθη υπάρχουν όλες οι λεγόμενες δραστηριότητες της άγριας φύσης: κανό-καγιάκ, πεζοπορίες, διαδρομές για αυτοκίνητα 4X4, τοξοβολία, mountain bikes κοκ. Και μία εξαιρετική: το κυνήγι τρούφας. Βαθιά στα δάση, κάτω από πανύψηλα δέντρα σε σημεία όπου το χορτάρι χάνει το ζωντανό πράσινο χρώμα του. Εκεί, μέσα σε σχισμές μπορούν οι γνώστες να βρουν τις τρούφες.

Βόρεια Ελλάδα: Επιλογές ξενοδοχείων…

Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε στο βορρά οι επιλογές ξενοδοχείων είναι εξαιρετικές. To Ramada, το Dion,το Athos σας περιμένουν για να γνωρίσετε διαφορετικές γωνιές της πανέμορφης χώρας μας. 

Previous reading
Ναύπλιο: Η… πρωτεύουσα της καρδιάς μας
Next reading
Οικογενειακές διακοπές: Νησί ή κοντά στο σπίτι;